Allegra Regenia Bohemia

Zkouška FPr1 - Klatovy, 26. 10. 2008

26.10.2008 15:40

V neděli jsme se vypravili na poslední zkoušku tohoto roku, konkrétně stopařskou zkoušku Fpr1. Její náplní je stopařský oddíl zkoušky IPO1, tzn. alespoň 20 minut stará, 300 kroků dlouhá vlastní stopa tvořená třemi úseky s dvěma položenými předměty. Podmínky na stopu byly dobré. Bylo bezvětří a teplota lehce pod nulou. Stopa byla položená na trávě, komplikací se však ukázala být spousta vyjetých kolejí od zemědělských strojů, které pod velice malým úhlem křížily celý druhý úsek stopy (šly takřka rovnoběžně s ním). Zkoušky posuzoval jeden z našich nejzkušenějších mezinárodních rozhodčích pan Theodor Krajčí.

Giri neprošla stopu úplně ideálně. Na prvním úseku bylo vidět, že má trochu problémy se stopováním na celou délku stopovací šnůry, na což přecijen zatím není moc zvyklá. Na prvním lomu odbočila správně, ale pak se vrátila a začala se na lomu točit. Skrz druhý úsek se prokousala moc hezky, byť musela každou chvíli přelézat z jedné vyjeté koleje do druhé. Druhý lom a třetí úsek pak byly lahůdkoou, pouze závěrečný předmět místo zalehnutí zasedla. Pan rozhodčí nás ohodnotil 88 body, srážel zejména za střídavé tempo na druhém úseku a nesoustředěnost, když se Giri na prvním úseku dvakrát na chvilku zastavila. Bodík jsme ještě ztratili za křivě zalehnutý předmět. Za problémy na prvním lomu nám body nesrazil, naopak ocenil, jak si s ním Giri poradila, neboť lom byl položený na vyjeté cestě.

Naše první zkoušková stopa byla jistě zajímavá zkušenost, neboť se ukázalo, jak velký je rozdíl mezi stopou tréninkovou, kde lze psa v případě potřeby pochválit či naopak pokárat, a stopou zkouškovou, kde jsme si uložili bobříka mlčení a doufali, že si pes nějak poradí sám. Byť na pohled mohla být celá stopa jistě líbivější, s jejím průběhem jsme opravdu spokojeni, protože zvláště na prvním lomu a druhém úseku Giri dřela, a dokázala si přes všechny problémy poradit.

 

Bodové hodnocení:

stopa - 69 z 80

předměty - 19 z 20

celkem - 88 ze 100

 

Vyhledávání