Allegra Regenia Bohemia

Zkouška ZZO - Klatovy, 5. 10. 2008

05.10.2008 22:16

Máme za sebou perný víkend. Na dva dny jsme se odjeli odreagovat na Šumavu. Tam bylo nádherně, mlhavý podzim. Celé dny pršelo, mlhy se povalovaly po blatech a Giri byla ve svém živlu. U Kašperských hor jsme objevili novou stezku strážce hranic a ač jsme měli v plánu jinou trasu, neodolali jsme a našeho chodského psa, potomka strážců hranic, jsme tudy provedli.

 

V neděli jsme s Giri vyrazili na zkoušku základní ovladatelnosti (ZZO). Jasně, ZZO je zkouška celkem o ničem. Na všestrannou zkoušku ale nemáme natrénované obrany a chtěli jsme se trochu otrkat. Přísným, ale velice korektním rozhodčím byl zkušený Bc. Stanislav Beníšek, se svým psem Kenzem de Alphaville Bohemia mj. účastník letošního Mistrovství světa IPO.

Ve zkoušce jsme prospěli se 47 body (ze šedesáti možných) a dvěma speciálními cviky splněnými na prospěl výborně, jedním na prospěl. Nutno přiznat, že se v současné době jedná o naše maximum. Poslušnost jsme doháněli před zkouškou a u některých cviků byla nedocvičenost zřejmá. Na závěr také rozhodčí shrnul, že zkoušku si Giri vybojovala sama svojí velkou snahou se zavděčit psovodovi, ač u některých cviků bylo vidět, že neví, co má přesně dělat.

 

Za jednotlivé cviky jsme obdrželi následující body:

Poslušnost:

přivolání - 8 b. (Giri okamžitě a rychle přiběhla, 2 body jsme ztratili za spletité přiřazování k noze.)

ovladatelnost - 7 b. (Chůze a obraty nám trochu drhly - ještěže byl pes na vodítku :-))

polohy sední lehni - 10 b.

odložení za pochodu - 10 b.

aport - 4 b. (Tenhle cvik se nám moc nevyvedl. Giri se začala vracet, ale pak si s aportem odběhla obloukem zhruba dva metry bokem, kde si lehla a začala aport kousat a hrát si s ním. Nakonec na opakované povely přiběhla - bez aportu.)

odložení - 8 b. (2 body jsme ztratili na závěr, když si Giri po posazení za chvíli zase lehla.)

celkem - 47 b. (max. 60)

Speciální cviky:

přivolání psa za ztížených podmínek - prospěla výborně (Tenhle cvik se nám povedl mimořádně, protože Giri okamžitě po uvolnění vyrazila k míči se kterým si hráli pomocníci a snažila se k němu přes náhubek dostat, ale po povelu jej ihned nechala a přiběhla. Po připnutí na vodítko si uvědomila o co přišla a chudinka stála na zadních jak k míči chtěla, za což jsme si vysloužili (jednu z mnoha) výtek rozhodčího, že si nehrajeme, ale skládáme zkoušku.

chování psa ve skupině osob - prospěla výborně

chování psa krátkodobě přivázaného a ponechaného o samotě - prospěla (Giri si trochu zakňourala a párkrát i vyštěkla, když zůstala sama)

celkem - prospěli výborně

 

Při hodnocení rozhodčí chválil vztah psovoda se psem a zejména přivolání, které označil za excelentní a příklad, jak by mělo vypadat. Ostatní disciplíny milosrdně příliš nerozebíral.

 

Zkoušky byly poměrně neúspěšné. Hodně psů vypadlo na stopách včetně dvou pokusů o složení speciálních stopařských zkoušek. Ty se skládaly na strništi s ostrými zbytky slámy čouhajícími ze země, neboť rozhodčí prohlásil, že speciálka už je nějaká zkouška a nebude se dělat na trávě. S obtížným terénem si bohužel ani jeden ze psů neporadil a stopu nedošel.

 

Ze zkoušky jsme nenatočili video, byť jsme měli kameru připravenou, protože přecijen jsme nechtěli zkouškovou nervozitu zvyšovat ještě natáčením.

Vyhledávání